Zelená farba v nás evokuje pocit zdravia, zelné jedlo je teda synonýmom zdravej stravy. Po sviatkoch hojnosti nám dobre padne odľahčená strava v podobe zelenej polievky! Základom je hrášok aj fazuľka, ktoré dodajú bielkoviny a tak aj sýtosť.
Porcie: 4 porcie
Doba prípravy: 15 min
Označenie: Vhodné pre vegetariánov a vegánov. Bezlepkové.
Ingrediencie:
•500 g zeleného hrášku (vylúpaného v prípade zimného obdobia mrazeného)
•0,75 l zeleninového vývaru
•300 g uvarených alebo konzervovaných bielych fazuliek
•1 strúčik cesnaku
•muškátový oriešok
•olivový olej, soľ, korenie, bylinky na dochutenie
Postup:
1.Nejprv v hrnci privedieme do varu vývar a potom pridáme hrášok. Varte zhruba 5-7 minút. Potom k hrášku pridajte bielu fazuľku a roztlačený cesnak.
2.Odstavte hrniec z ohňa a ponorným mixérom polievku rozmixujte do hladka. Pridajte štipku muškátového oriešku a podľa chuti posolte a okoreňte.
3. Polievku podávajte pokvapkanú olivovým olejom a s bylinkami.
Výborne sa k nej hodí aj dochrumkava opečená bageta.
Autor: Marta