Aj do kuchyne prichádza zimné obdobie a je potrebné nastoliť drobné zmeny. Jedlo by nás nemalo príliš ochladzovať. Takže šaláty si doprajme iba občas, zato hojne varme husté zeleninové polievky. V zimným mesiacoch môžeme obličky a močový mechúr efektívne podporovať jedlom. Sústreďte sa na lokálne potraviny, varte s intuíciou alebo tak ako naši predkovia a jedlo bude nie len chutné ale aj zdravé vzhľadom na ročné obdobie. Pripravila som pre Vás recepty ktoré zasýtia a zahrejú. Najdôležitejšie je však variť s radosťou, emócie sa totiž ľahko premietnu do pripraveného pokrmu.
Mrkvová polievka s kokosovým mliekom
Porcie: 4 porcie
Doba prípravy: 20 min
Označenie: Vhodné pre vegetariánov a vegánov. Bezlepkové.
Ingrediencie:
- 1 stredná cibuľa
- ½ menšieho zeleru
- 2 petržleny
- 6 mrkiev
- ¼ Hokaido tekvice
- 1 Pl koriandru
- 3 čl kurkumy
- 0,5 l vývaru alebo kocka BIO bujónu
- konzerva kokosového mlieka
- na dochutenie soľ, korenie, kúsok zázvoru a olivového oleja
- opečený chlieb.
Postup:
- Na malom množstve olivového oleja orestujeme cibuľu, zázvor a na malé kúsky nakrájaný zeler a petržlen. K orestovanej zelenine pridáme korenie kurkumy a ešte trochu pražíme.
- Potom pridáme nakrájanú Hokaido tekvicu (nie je nutné ju zbaviť šupky) a mrkvu, zalejeme vývarom a celé spolu povaríme až kým zelenina nezmäkne.
- Na záver pridáme kokosové mlieko, soľ a korenie podľa chuti, povaríme ešte 5 minút a polievku na záver ručným mixérom rozmixujeme do hladka.
- Podávame s lístkami koriandra a opečeným chlebíkom.
Cestoviny s kuracím mäsom a smotanovo-syrovou omáčkou
Porcie: porcie
Doba prípravy: 20 min
Označenie: nie je vhodné pre vegánov a vegetariánov. Obsahuje lepok
Ingrediencie:
- Balíček cestovín Penne
- 2 kuracie prsia
- 300 ml smotany na šľahanie
- 150 g nastrúhaného Parmezánu
- 1 veľká šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- 2 čl citrónovej šťavy
- soľ, čierne korenie, bazalka, oregáno
Postup:
- Uvaríme cestoviny na spôsob al dente
- Na olivovom oleji orestujeme kuracie prsia a pridáme k nim nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak.
- Pridáme smotanu na šľahanie, ¾ pripraveného nastrúhaného Parmezánu a miešaním privedieme do varu.
- Po zhustnutí pridáme citrónovú šťavu a korenie na ochutenie.
- Podávame čerstvo pripravené posypané čerstvou bazalkou.
Maková torta s orechami
Porcie: 10 rezov
Doba prípravy: 50 min
Označenie: Vhodné pre vegetariánov. Bezlepkové. Obsahuje laktózu.
Ingrediencie:
- 100g masla
- 6 vajec
- 100 g trstinového alebo kokosového cukru
- 150g mletého maku
- 70g vlašských orechov (možeme nahradiť mandľami)
- trocha citrónovej kôry
- 2 lyžice rumu
- štipku škorice
- 5 kvapiek čistého vanílkového esenciálneho oleja (dá sa nahradiť čerstvou vanilkou, vanílkovým cukrom či arómou)
- 300g bezlepkových piškót
- zavárané višne alebo ríbezle
Postup:
- Maslo a polovičné množstvo cukru s vanílkovou esenciou napeníme ručným mixérom a postupne primiešame žĺtka, mak, orechy, škoricu, citrónovú kôru, rum, drtené piškóty a zvyšok cukru.
- Na záver zľahka vmiešajte sneh z bielkov.
- Vymazanú alebo papierom na pečenie vyloženú tortovú formu naplňte cestom.
- Pečieme pri 170 C približne 40 minút.
- Pre istotu špajľou skontrolujte či je cesto aj v strede rovnomerne upečené.
- Hotovú tortu potrite pripravenou zaváreninou. Chutí výborne ku káve alebo čaju.
Autor: Marta